НАСА обяви "най-очевидното доказателство", че има вода на Марс

НАСА съобщи, че са намерени "очевидни доказателства" за наличието на течна вода на Марс. Откритието увеличава възможността за откриване на живот на Марс.

NASA свика специална пресконференция, за да разкрие най-голямото откритие на Марс в понеделник. Според американската космическа агенция Марс съдържа вода, в замразена и течна форма, която тече през дерета и кратери и изчезва през лятото и есента.

НАСА са успели да наблюдават потоци на снимките, получени от космически кораб на орбита.

Водата на Марс има високо съдържание на сол, благодарение на което се размразява при много по-ниска температура, отколкото на Земята. Потоците се появяват, когато температурата се повишава до -23 ° C.

Откритието показва, че сега изглежда по-вероятно да са се развили някакви форми на живот на планетата. "Подозираме, че най-малко има обитаема среда", заяви лидерът на програмата за изследване на Марс на НАСА, Майкъл Майер, пише вестник"Гардиън".

NASA не може да обясни откъде идва водата. Те вярват, че е възможно да се образува чрез кондензация на газове от атмосферата на планетата, или се появяват на повърхността си след размразяване на подземен лед.

Станете почитател на Класа