Pingelap: остров, на който хората виждат само в черно и бяло

Жителите на малък остров в Южния Пасифик страдат от рядко „генетично проклятие", - могат да виждат света само в черно и бяло.

Да не се възприемат цветовете е едно неудобство, но за хората от Pingelap (Микронезия) то също е притеснение: на пълна слънчева светлина всичко, което възприемат е като изгоряло изображение, подобно на преекспонирана снимка в черно и бяло, съобщава Би Би Си.

През 1780 г. населението на острова било на път да изчезне, след цунами, едва оцеляват около 20 души, включително и царят им. Смята се, че монархът е имал генетичен проблем, който причинява далтонизъм и го предал към многобройните си потомци.

В момента около 10% от населението страда от това "проклятие Pingelap ". Два фактора са направили относително малък генофонда на "острова на далтонистите". От една страна отдалеченото му местонахождение и на второ място, местната религия, която обезкуражава браковете с чужденци.

Никой не знае откъде произхожда тази генетична мутация, но част от мозъка, която обикновено интерпретира ярката слънчева светлина изглежда се използва за монохромното нощно виждане. Така през нощта жителите на този остров могат да изпълняват всички свои дейности, защото те " видждат много добре" на тъмно.

Станете почитател на Класа