Революционно: Учените постигнаха рекорд на телепортация над 100 км

Способността да се телепортира обект от една точка до друга, без да се движи, изглежда по-скоро въпрос на научната фантастика в стила на "Стар Трек". Въпреки това, учените са направили първата малка стъпка, постигайки квантовата телепортация на фотон на рекордно разстояние.
Изследователи от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ (NIST), са успели да телепортират квантово състояние на фотон чрез оптично влакно на разстояние от 102 км, четири пъти по-голямо от предишния рекорд, съобщава Live Science. Постижението е станало възможно чрез прилагането на нови технологии и напреднали детектори на единични фотони.

Развитието на тази технология ще даде възможност за създаване на квантов интернет, "което ще позволи създаването на много по-безопасни канали, отколкото стандартните протоколи за криптиране, които се използват днес при комуникация", казва изследователят на квантова оптика и съавторът на проучването Мартин Стивънс от NIST.

Телепортацията е унищожаване на едно място квантовото състояние на частиците, следвано от репродуцирането му на друго, без никакво взаимодействие. В момента физиците планират да разработят по-напреднали фотонни детектори за телепортация на още по-голямо разстояние.

Станете почитател на Класа