Четвъртвековен експеримент разкрива водещите причини за смърт в света

Учени от Института по оценяване на здравеопазването в Университета на Вашингтон (САЩ) разкриха основните причини за смъртност в света и откриха изненадваща подробност: неправилното хранене е отговорно за смъртта на една четвърт от населението на света.

Проектът изследва в продължение на почти четвърт век (1990-2013) кои са основните фактори, които застрашават здравето и могат да причинят смърт. В рамките на това изследване са анализирани 188 страни, а експертите са установили 79 ключови фактори, които застрашават живота на хората по цялата планета.

Според данните от изследването, публикувани в списание The Lancet, водещите причини за смърт в световен мащаб за мъжете и жените са:

1. Високо кръвно налягане

2. Тютюнопушенето

3. Висок Индекс на телесна маса

4. Високите нива на кръвната захар

5. Диета с високо съдържание на сол

6. Диета с ниско съдържание на плодове

7. Замърсяване на въздуха

8. Замърсяване на въздуха от дома

9. Висок холестерол

10. Алкохолът

Данните се различават при мъжете и жените. Така енфието е основен проблем за мъжете, тъй като е на второ място в списъка на рисковете за хората и е свързан с 4,4 милиона смъртни случаи. За жените, обаче, е пушенето с 1.4 милиона смъртни случаи.

Причините също варират географски. Така, в голяма част от Близкия Изток и Латинска Америка затлъстяването е основният риск за живота. Освен това, замърсяването на въздуха е един от най-големите проблеми в Южна и Югоизточна Азия. В Индия много хора също умират заради небезопасна вода и недохранване в детството.
В много от развитите страни като Великобритания, пушенето е основният рисков фактор.

Субсахарска Африка е мястото, където повечето фактори за смъртността съвпадат. На този континент основните рискове за населението са недохранването при децата, опасна вода и други санитарни проблеми, рискови сексуални практики и алкохол.

Проучването откроява е, че диетата, лишена от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и която включва редовната консумация на червено месо и сладки напитки е отговорна за 21% от смъртните случаи в световен мащаб чрез различни последствия като високо кръвно налягане, затлъстяване, високи нива на захар и сол в тялото и високи нива на холестерол.

Като резултат от нездравословния начин на хранене се развиват сърдечно-съдови заболявания, диабет и се предизвикват мозъчни инсулти, се казва в изследването.

Станете почитател на Класа