Нова интерактивна карта показва нивата на замърсяване на въздуха по света

Нова интерактивна карта, изготвен от проект за мониторинг на околната среда aqicn.org , базиран в Пекин (Китай), дава данни на нивата на замърсяване в градовете по целия свят.

Картата използва Световния индекс на качеството на въздуха, който определя нивата на вредни фини прахови частици във въздуха. Индексът се основава на данни, предоставени от 8,028 официални мониторингови станции на замърсяването на въздуха от 68 страни. Картата е предназначена да предупреждава водачите и пешеходците за нивата на замърсяване на въздуха.

Зелени етикети показват нивата, които не представляват риск за здравето на човека, а етикетите в червено и лилаво означават, че замърсяването на въздуха е достигнала опасни нива за здравето на населението.

Фините прахови замърсители на въздуха, идват главно от дизелов дим, от изгарянето на изкопаеми горива и ултрафин прах. Тези малки вдишваеми частици са отговорни за заболявания като рак, астма, сърдечни заболявания и инсулти. Обикновено те са невидими, но когато се натрупват на вредни нива започват да образуват смог.

Замърсяването на въздуха е сериозен проблем, който не бива да се подценява. Изследване, публикувано в сряда показва, че замърсяването на въздуха вече убива 3,3 милиона души годишно в световен мащаб.

Станете почитател на Класа