Обама: "Няма страна, която да не ни завижда"

Няма страна в момента, която да не гледа със завист просперитета на САЩ, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на Кръгла маса на ръководителите на най-големите корпорации в страната.

"САЩ е в стола на водача, когато вземаме интелигентни решения", каза Обама, цитиран от The Washington Post. Най-големите таланти в света искат да дойдат тук, ако им позволим". Обама заяви, че възможното блокиране от Републиканската партия на проекта за федералния бюджет може да навреди на САЩ по-значително, отколкото хипотетичната кибер война срещу Китай или конфронтация с Русия. "Нашият проблем не е, че Китай ще ни надмине в преговорите или че стратегията на Путин е по-добра от нашата," каза ръководителят на Белия дом. "Проблемът е в нас, ние вредим на себе си", каза той.

Посоката, в която Барак Обама води САЩ е била обект на много дискусии във и извън страната след изявленията на Обама за изключителността на американската нация през 2013 г. По този повод, руският президент Владимир Путин, отговори на президента на САЩ с отворено писмо, публикувано в The New York Times.

"Смятам, че е много опасно да се насърчат хората да се разглеждат като нещо изключително, независимо от мотивацията. Има големи страни и малки държави, богати и бедни, страни с дълга демократична традиция и други, които все още търсят своя път към демокрацията. Ние всички сме различни, но не трябва да забравяме, че Бог ни е създал равни ", написа той.

Станете почитател на Класа