САЩ обучили един от главните командири на ислямската държава

Медиите в САЩ започват да признават ролята на САЩ във военното обучение на членове на ислямска държава. Eдин от тях е джихадисткият командир известен като Омар ал Шишани, един от лидерите на терористичната групировка.

Както съобщава порталът Business Insider, позовавайки се на анонимни източници от грузинските въоръжени сили, Тарджан Батилашвили (истинското му име), известен също като "червенокосият джихадист", е получил военно обучение от американските специални части в Грузия и е бил техен "звезден ученик".

"Това беше идеалният войник, от началото на обучението всеки знаеше, че ще стане звезда. Всички бяха обучени от американските специални части, а той бе един от най-изявените студенти", казва неидентифициран информатор.

Той отбелязва, че "червенокосият джихадист" е на първо място в списъка на най-издирваните от правителството на САЩ през септември 2014 година. В доклада са включени 14 имена на джихадисти, терористи и лидери на ислямската държава и на Ал Кайда, които отговарят за обучението на чуждестранни бойци в Сирия, финансиране на терористична дейност и търговия с оръжие.

Станете почитател на Класа