Какво прави в Турция един от четирите "самолета на Страшния съд" на САЩ?

Един E-4bS, от четирите самолета на САЩ, наречени "Самолети на деня на Страшния съд", е забелязан в авиобазата Инджирлик в Турция на 27 август. Какво прави в Турция самолет, чиято цел е да спаси най-висшите властници на САЩ в случай на ядрен взрив?

Турските медии и интернет потребители търсят обяснение за снимката на един американски самолет E-4bS направена на пистата на турската авиобаза Инджирлик на 27 август. Военновъздушните сили на САЩ имат четири E-4bS, които се превръщат във въздушни командни пунктове при евентуална ядрена катастрофа. Оттам идва и прякорът им "Самолети на деня на Страшния съд".

Тези устройства, способни да носят 100 души са били проектирани да поддържат във въздуха президента на САЩ и други висши служители в продължение на една седмица с презареждане. През цялото това време служителите ще могат да продължат да управляват, тъй като самолетът притежава всички необходими съоръжения, годни да издържат на електромагнитния импулс, причинен от ядрена експлозия.

Най-малко един от самолетите е винаги готов да излети, въпреки че е трудно да се обясни защо в края на август един е бил в Турция, а не в САЩ. Един от самолетите винаги придружава президента на САЩ в пътуванията му, но на 27 август Барак Обама е бил в град Ню Орлиънс.

Defence Blog припомня, че министърът на отбраната, Чък Хейгъл посетил Малайзия на 24 август, а след това се отправил към Йордания. Едно възможно обяснение би било, че е той е пътувал в самолета и направил спирка в Турция преди да се върне в САЩ

Станете почитател на Класа