Миграционната криза в Европа e създадена от политическия елит

За разлика от страни като Ливан, с над един милион бежанци на своя територия, Европейският съюз не е изправен пред миграционна криза, казват арабски експерти, които критикуват неспособността на Брюксел да работи извън техните граници.

"В Европа има 200,000 бежанци от страни в конфликта в Близкия изток и Северна Африка. В Ливан има 1,1 милиона бежанци и 1,6 милиона в Турция, това са страните, които в крайна сметка са изправени пред криза. Европа няма криза от този вид ", каза Анас ел Гомати, експерт по социална политика в либийския Sadeq Institute, в интервю за английския канал на RT.

"Двадесет и осем страни в Европа се опитват да споделят своите граници, икономики и политически правила, но не разполагат с политически или икономически инструменти да работят извън блока, въпреки че подкрепиха инициативата на САЩ и НАТО да се намесят в страни, в които сега се лее кръв от граждански войни", казва той.

Експертът призова Брюксел да работи с държавите, засегнати от конфликта за намиране на трайно решение на този нещастен случай, който "изисква политическа воля, а не непременно риза от икономическа сила." Одисеята на разселените в Европа е "изкуствена криза, създадена от политическите елити", които ще се възползват от това в бъдещите избори, каза той.

Но Гомати също разкритикува страните от Близкия изток, особено монархиите от Персийския залив, които не са приели "нито един бежанец от гражданските войни в арабския свят ", въпреки че страните от Персийския залив "пряко участват в конфликтите в Либия, Йемен и Сирия."

Станете почитател на Класа