Военновъздушните сили на САЩ направиха грешка с 25 милиарда

Увеличението на прогнозните разходи за проекта за нов стратегически бомбардировач с $ 25 милиарда се дължи на човешка грешка, според командири от военновъздушните сили.

Увеличението от 76% на цената на нов стратегически бомбардировач - от предоставените първоначално 33 100 млн до 58 200 милиона предизвика много въпроси от американските законодатели миналата седмица.

"Разликата се дължи отчасти на човешка грешка и погрешна обработка, т.е. няколко души са сгрешили в изчисленията и процесът на координация не е извършен изцяло в този случай", заяви секретарят на Air Force, Дебора Лий Джеймс, цитирана от The Fiscal Times.

"Ние също бяхме изненадани, когато казаха че сумата изглежда се е увеличила, защото използвахме едни и същи цифри", каза началникът на генералния щаб на Военновъздушните сили, генерал Марк Уелш.

Амбициозната програма за далокообхватен бомбардировач е предназначена да замени 77- те стари дозвукови стратегически бомбардировачи Б-52 Stratofortress, които служат вече половин век, с 21 броя бомбардировачи B-2 Spirit.

Приблизителната цена на новия самолет, без проектирането, се оценява на около 550 милиона долара за бройка. Няколко експерти отбелязват, че през 2014 г. разходите за бройка на новия самолет може да нараснат до $ 810 милиона.

Това не е първият път, когато военновъздушните сили са използвали "подвеждащ метод за продажба с примамка, предназначена за привличане на клиенти." Типичен пример е многоцелевият изтребител F-35, спечелил си славата на най-скъпата програма в историята на въоръжените сили на САЩ .

Станете почитател на Класа