Рон Пол: "Виновен за финансовия срив е Фед, а не Китай"

Американският политик Рон Пол смята, че Федералният резерв на САЩ е виновен за срива на световните пазари миналата седмица, а не Централната банка на Китай, както се твърди от някои икономисти.

"Мнозина обвиняват неотдавнашното обезценяване на китайската валута за срива. Вярно е само, че катастрофата е причинена от дефектна парична политика. Но вината не е на Централната банка на Китай, а на Федералният резерв на САЩ" пише Рон Пол на официалния си уебсайт.

Политикът заяви, че "инфлационна политика на Федералния резерв изкривява икономиката, което води до създаването на балони, които на свой ред създават бум на фондовия пазар и илюзията за широк просперитет. После неизбежно балонът се пука, пазарът се срива и икономиката потъва в рецесия."

Рон Пол подчертава също така някои "грешки на паричната система на САЩ", тъй като се позволява на централната банка да определя лихвените проценти, което е "рецепта за икономически хаос". "Лихвените проценти са цената на парите и, подобно на всички цени, трябва да се определят от пазара, а не от централната банка и със сигурност не от Конгреса", казва политикът.

Американският политик смята, че "когато балоните се пукат, Конгресът и Федералният резерв трябва да се въздържат от опит да стимулират икономиката, а за да се възстанови напълно икономиката, трябва да се даде възможност на рецесията да си свърши работата. Мерките за стимулиране на икономическата система може да помогнат в краткосрочен план, но с течение на времето ще доведат до срив на долара и до криза по-тежка, отколкото Голямата депресия", заключава той.

Станете почитател на Класа