Тестът „часовник"позволява ранно откриване на Алцхаймер и Паркинсон

Американски учени са разработили нов тест, който може да диагностицира неврологични увреждания, като например болестта на Алцхаймер и Паркинсон, преди те да се проявили в ежедневието.
Екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) е обновил известния тест "часовник" с оптичен молив, който изпраща чертежите, направени от пациентите, към нов "софтуер", които търси и анализира грешките в картинката, съобщава официалния сайт на университета. Тестът служи за диагностициране на неврологични нарушения като Алцхаймер и Паркинсон, преди да се проявят в ежедневието.

Традиционният тест, разглежда времето, необходимо на пациента за да нарисува часовника и неговия размер. Времето е било показателно за възможността от развитие на тези заболявания, а размерът служи като доказателство за Паркинсон.

"Нашите алгоритми помагат да се изготвят по-надеждни прогнози", казва ръководителат на екипа, Уилям Сенд. Според учения, новият инструмент може да декриптира съмнителните части на рисунките, иначе оставащи невидими за аналоговите тестове.

Учените, казват, че в момента работят върху вариант, който в близко бъдеще ще може да се прилага в медицинските центрове по целия свят.

Станете почитател на Класа