Откриха виновника за разпространение на СПИН

Учени от Института Гладстоун по вирусология и имунология в Университета на Калифорния (САЩ) откриха, че вирусът HIV не е пряката причина за СПИН.

HIV атакува CD4 Т-клетки (вид бели кръвни клетки), отговорни за познаването на "враговете" в организма. До сега се смяташе, че когато вирусът прониква, "отвлича" цялата генетична информация на клетките за да се възпроизвежда и да ги превърне в заводи за HIV.

Въпреки това, повечето CD4 Т-клетки, заловени от човешкия имунодефицитен вирус остават в "сън", така че процесът на разпространение на инфекцията е спрян, според ново изследване, публикувано на интернет страницата на Института. Но неочаквано спящите клетки реагират при откриване на вирусни ДНК фрагменти, което в крайна сметка води до смъртта им.

Според авторите на новото изследване, това клетъчно самоубийство е предназначено да спре разпространението на вируса през тялото. Въпреки това, вместо да го предпази от следващи инфекции, това действие емитира разпространение на ХИВ чрез привличане на нови CD4 Т-клетки към заразения район.

Станете почитател на Класа