Кои са победителите от влакчето на ужасите на световните фондови пазари?

Сред основните бенефициенти при големите промени на пазарите на акции, облигации и валута, се открояват търговци на фючърси и опции, като финансовите холдинги CBOE и CME Group Holdings, както и търговски предприятия като KCG Virtu.

В контекста на силна нестабилност на пазара, инвеститорите търсят начини за намаляване на риска, включително използването на фючърси, опции и други деривати за хеджиране срещу евентуални спадове в пазара, пише The Wall Street Journal.

Миналата седмица акциите на Virtu нарастнаха с 8,6%, а на KCG с 4,9%. За CBOE и CME растежът достигна 3.9 и 3.3% съответно.

Томас Колдуел, фондов инвеститор и собственик на акциите на CBOE, каза, че компанията е вероятно да бъде основен бенефициент поради монопола си над VIX, индекс на волатилността. VIX е индикатор за тревога и инвеститорите по-често се обръщат към него в оживените търговски среди.

Маркет-мейкърите, както Virtu или KCG, също имат тенденцията за по-високи приходи по време на натоварени периоди на пазарите. Те постигат това, като предлагат едновременно покупка и продажба на ценни книжа на пазара и генерират печалба от разликата между двете цени.

Станете почитател на Класа