Довиждане на пералните?

Мексиканска студентка изобрети начин за пране на дрехите и премахване на неприятната миризма, без вода или перилен препарат, а само с бактерии. Методът за пране с бактерии беше представен от студентката Джесика Валерия КрузАгире в Националния автономен университет на Мексико (UNAM). Техниката не изисква вода или химически почистващи препарати, нито омекотители.

Изследователката използвала бактерии, които обикновено живеят в металите и започнала да ги храни само с вино, за да свикнат да консумират само този продукт. Тя добавяла постепенна към тяхната "диета" и други органични продукти, като например олио, първоначално смесено с вино.

За да се изперат, мръсните дрехи първо трябва да се напръскат със спрей с тези бактерии, които започват да се хранят с органични частици, които са зацапали облеклото. По този начин, за секунди се отстраняват петна от вино, хранителни масла и пот заедно и с неприятната миризма, съобщава Notimex.

По време на втория етап е необходимо да се убият бактериите, което се постигат с втори спрей, който съдържа омекотители и парфюми. Важно е да се убият всички бактерии по време на този втори етап, защото ако те избягат в околната среда, ефектите могат да бъдат непредсказуеми. Авторът на изследването ще посвети на този въпрос следващото си изследване.

Станете почитател на Класа