САЩ планирали ядрена атака срещу Афганистан след атентатите от 11-09

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., правителството на САЩ обсъждало много възможни отмъщения срещу Афганистан, включително ядрена атака, разкри съветник на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

"Смятаме, че реакцията на американците, които са били в състояние на шок, щеше да е преувеличена", заяви Михаел Щайнер, в интервю за германския вестник Spiegel Online.

Запитан дали това опасение от Берлин е било свързана с евентуална ядрена атака на Вашингтон срещу Афганистан, Щайнер каза, " американците казаха, че разглеждат всички възможности. Когато няколко дни по-късно се срещнах с Кондолиза Райс [тогавашния съветник по сигурност на президента Джордж У. Буш] в Белия дом, аз осъзнах, че това не са само думи. Те наистина разглеждаха всички сценарии и документите вече са били подготвени ", заяви той.

Атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, причиниха почти три хиляди смъртни случаи сред хора от 90 различни страни, плюс 6000 ранени. Атаките са били извършени от членове на терористичната групировка Ал Кайда,

Станете почитател на Класа