Нов материал се саморемонтира в стил Терминатор

Нов материал, който се саморемонтира в стила на "Терминатор" е разработен от група от изследователи от Университета на Мичиган (САЩ), с финансиране от НАСА. Учените казват, че изобретението може да помогне за подобряване на безопасността на пилотираните космически кораби.

Според статията, публикувана наскоро от изследователи в Университета на Мичиган в научното списание на "ACS Макро Letters" на American Chemical Society, новият материал се състои от реактивна течност, съдържаща триетилборан между два пласта от твърд полимер. Когато нещо причинява прекъсване на твърдото вещество, триетилборан реагира с атмосферния кислород и създава "шапка", която запечатва дупката за секунда. Има и други саморемонтиращи се пластмаси и полимери, но струват много повече.

Изследователите казват, че новият материал може да се използва за защита на космически апарати, тъй като реакцията протича дори ако концентрацията на кислород е много слаба - например на ниска околоземна орбита, където сега е МКС. Автомобилната индустрия също би могла да се възползва от тази нова технология за подобряване на безопасността на превозните средства използвани ежедневно.

Станете почитател на Класа