Как палестинците се пазят от еврейския терор

След нападението, при което бе убито и едно дете, множество палестински селища взеха нещата в свои ръце и въведоха нощни стражи - като защитна мярка срещу атаките на радикални еврейски заселници.

 

Мобилни телефони, фенерчета и високоговорителите на джамиите - това са "оръжията" на нощните стражи в палестинските селища на Западния бряг на река Йордан. Младите палестинци стоят часове наред на постовете си, а задачата им е да предупреждават съселяните си за евентуални нападения на еврейски заселници. Щом заселници се приближат до някое палестинско село, нощните стражи бият тревога по мобилните телефони, а предупреждението им се предава после по високоговорителите на джамията.
Общо 25 палестински села възродиха нощната стража, която възникна като форма на самозащита по време на първата интифада през 80-те години на миналия век. Сега, след нападението в село Дума, при което загина и едно бебе, палестинците се връщат към тази мярка за самозащита.
Палестинците искат да се предпазят от подобни атаки - и са наясно, че могат да разчитат само на себе си. Още повече, че те нямат право да носят оръжие - за разлика от еврейските заселници, на които е позволено да притежават пушки и пистолети.
Западният бряг на река Йордан е разделен на три зони. Първата зона е под контрола на палестинските власти, втората се управлява съвместно от палестинци и израелци, а третата е под контрола на Израел. Затова и палестинските нощни стражи се концентрират главно върху третата зона.
"В последно време атаките на заселници зачестиха", казва Абдула Абу Раме, който координира нощната охрана в градчето Блин. "В село Дума нямаше нощна стража. И затова се стигна до този подъл атентат", допълва той и уверява, че от нощните стражи определено има полза. Така например в началото на януари 2014 година нощната охрана заловила 18 израелски заселници, които искали да нападнат малко село близо до Наблус.
Над 11 хиляди нападения
След нападението в село Дума, главният палестински преговарящ Саеб Ерекат обяви, че от 2004 година насам екстремистки еврейски заселници са извършили над 11 000 нападения срещу палестинци и тяхната собственост. "Нападенията бяха извършени със знанието на правителството, а извършителите не бяха подведени под отговорност. Ние не правим разлика между терористични и заселнически групировки, защото и едните, и другите преследват една и съща цел, а именно - етническа чистка на Западния бряг", заяви Ерекат.
"Сред нас има неколцина, които са тръгнали по пътя на тероризма и са загубили човешкото си лице", каза израелският президент Реувен Ривлин по повод нападението в село Дума, което беше остро осъдено и от премиера Бенямин Нетаняху. А Ювал Дискин, бивш директор на израелските тайни служби "Шин Бет", написа в профила си във Фейсбук следното: "Който вярва, че в случая става дума за неколцина халюциниращи тийнейджъри, много се заблуждава".
Междувременно бе съобщено, че израелски съд е освободил от затвора предполагаемите атентатори от село Дума.

 

DW

Станете почитател на Класа