От какво се нуждае Германия сега

Тези дни образът на Германия е твърде противоречив: от една страна огромна солидарност с бежанците, но в същото време и насилие срещу тях. Затова е добре, че Меркел най-сетне реагира, пише Феликс Щайнер в коментара си.

От две седмици насам светът вече е наясно що за хора са германците. Известен социологически институт представи резултатите от над 500 анкети с германски граждани. Някои от тях силно ни развеселиха - германците предпочитали виното пред бирата, котките пред кучетата, семейните празненства пред народните увеселения и още куп други неща, които никак не се вписват в общоприетите клишета за тях.

Доста странно прозвучаха обаче реакциите на анкетираните към следното твърдение: „Сегашната политическа уредба на Германия е най-добрата от всички, които сме имали досега". Оказа се, че само в три федерални провинции има мнозинство, което приема това твърдение без възражения. В три източногермански провинции зад него застават едва една трета от анкетираните. Но дори и в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг, чиито жители, взети заедно, представляват около половината от германското население, само малко над 40% от анкетираните са съгласни с въпросното твърдение.

Какво стана с нашите ценности?

Безспорна слабост на анкетата е, че това недоволно от сегашното управление мнозинство не е било попитано от кого би желало да бъде ръководено - от някой кайзер, фюрер или пък пожизнен генерален секретар? Но пък стана ясно, че немалка част от германците са силно отчуждени от собствената си държава. А от това следва, че всички тези хора споделят само отчасти или дори изобщо не споделят ценностите на тази държава.
Ако Ангела Меркел е достатъчно умна, тя няма да последва примера на своя заместник, който в понеделник посети същото място и без всякаква диференциация нарече демонстриращите „тълпа". От емоционална гледна точка тази реакция е разбираема, но тя не води доникъде. Защото ругатните карат хората да се изолират и отчуждават още повече. А Германия е изправена пред огромни предизвикателства - и за да се справи с тях, тя се нуждае от подкрепата на гражданите си. Поне на онези, които досега се държаха като безучастни наблюдатели.

Задачата на Меркел

Задачата на Меркел сега е да говори. И да демонстрира емпатия - както към изплашените бежанци и всички онези германци, които искат да им помогнат, така и към жителите на Хайденау, голяма част от които вероятно са просто загрижени за сигурността си.

Ако канцлерката се справи с тази задача, тя може би ще успее да промени мисленето на всички подплашени жители на Хайденау. Така както мисленето си промени и високотиражният вестник „Билд", който напоследък избягва понятия като „бежанска вълна" или „наплив". Днешното водещо заглавие гласи: „Помощ за бежанците - какво бих могъл да направя аз". Тъкмо това е духът, от който Германия се нуждае сега.
DW

Станете почитател на Класа