Измама или истина: нови доказателства за "Евангелието на жената на Исус"

"Евангелието на жената на Исус ", което подсказва, че вероятно Исус е бил женен за Мария Магдалена, все още предизвиква спорове сред учените. Ново проучване на изследователи в Колумбийския университет се стреми да изясни дали папирусът е автентичен или подправен.

Един от редовете на древен папирус, написан на коптски език гласи: "Исус им каза жена ми ...", тълкувано от Професор Карън Кинг от Харвардския университет, която намери папируса, като доказателство, че Исус Христос не е бил ерген. Въпреки това, автентичността на ръкописа, чийто произход не е ясен, беше оспорвана няколко пъти.

Сега изследователи от Колумбийския университет провеждат нови тестове на мастилото, използвано в текста и обещават да публикуват резултатите в научно списание. Предишните тестове, публикувани през 2014 г. показват, че текстът не е модерен фалшификат, а е стар.

Въпреки това, изследователят Christian Askeland от Институт за научни изследвания на библейските текстове в град Вупертал, Германия, не е съгласен с тях. Изследвайки друг папирус, който е идентичен с "Евангелие на жената на Исус" и съдържа част от" Евангелието на Йоан " той разкри, че е на около 1200 години, въпреки че древния коптски диалект, на който е написан папирусът, е престанал да съществуват три века по-рано. Така че и двата папируса са фалшификат, заключи той.

Но сега, Columbia University, разкри че мастилото на втория папирус не съвпада с това на първия, така че те не са идентични, а следователно и "Евангелието на жената на Исус " може да бъде автентично.

Станете почитател на Класа