Член 48, спешно ползван от САЩ след срива на фондовия пазар

Сривът на световните финансови пазари, причинен от падането на китайската валута, принуди борсовите власти в САЩ да предприемат извънредни мерки, включително използването на член 48, който се стреми да предотврати хаоса сред инвеститорите.
The New York Stock Exchange, в понеделник приложи т.нар член 48, за да се ускори отварянето на органа пред глобалния финансов срив, съобщава Reuters. Стандартът е одобрен от Американската комисия по ценни книжа и борси през 2007 г., но не се използва често и в действителност е бил приложен само веднъж, на 12 декември 2007 г. Правилото отлага задължението за разпространяване на ценови показатели преди началото на сесията.

Член 48 от Правилника е предвиден за намеса в ситуации, в които се очаква крайна нестабилност на пазара. В същото време, членът дава поредица от фактори, които трябва да бъдат отчетени, преди да бъде ползван, между които са нивото на волатилност по време на търговията в предходния ден или положението в чуждестранните финансови пазари преди откриването.

На 24 август китайските борси са регистрирали най-големия спад от 2007 г. насам поради по-бавен растеж на икономиката. Заради "ефекта на доминото " той се е разпространил в други региони на света, включително и в развитите страни. След това на Уолстрийт Дау Джоунс се срина с 1000 точки в първите минути на търговия. Nasdaq загуби 8%, а S & P 500 - 4.95%.

Станете почитател на Класа