Висше изкуство - празна изложба в Аржентина

В провинция Кордоба в Аржентина, бе представена художествена изложба, която не включва нито едно произведение, с каталог от 12 празни страници. Тя бе критикувана за неправилната употреба на пространството и на публични средства.

Изкуството никога не престава да учудва. Особено, когато няма нищо за показване. И още повече, когато това е намерението на автора. В три зали на Museum Emilio Caraffa (MEC), разположен в центъра на град Кордоба, няма абсолютно нищо. Това е изложбата. Художничката Долорес Касерес представи работата си в бяло и така боядиса стени, пейки, тавана и пода на всяка от залите.

"Не претендирам за оригиналност", каза художничката в диалог с "Кларин". Тя припомни подобни ситуации, като например през 1958 с участието на французина Ив Клайн, който представи празна зала в Париж; а през 2008 г. кураторът на биеналето на Сао Пауло, бразилсецът Иво Мескита, остави празни цели 12,000 квадратни метра.

Със съзнанието, че полемиката ще дойде, MEC представя Касерес като авторка, която "винаги върви по границите, заема публични пространства целенасочено изграждайки работата си в обмена с участващите в събитието, модифицира го и му дава смисъл ".
Става ли ясно?

Станете почитател на Класа