Петте основни промени в населението на Земята до 2100 г., според ООН

Нов доклад на ООН, озаглавен "Прогнози за световното население: преглед 2015" предоставя подробна информация за най-драстичните промени по отношение на населението, които ще се случат на Земята през следващите 85 години. Журналистката от "Washington Post" Ana Суонсън анализира и обобщава най-важните тенденции в него.
4000 милиона нови хора в света. Въпреки, че населението на света ще нараства по-бавно, в следващите 15 години се очаква значително увеличение: световното население ще нарасне до 7300-8500 милиона. Тези цифри ще продължават да растат и в рамките на 85 години ще достигнат 11200 млн.
Африка, континентът, който ще расте. ООН прогнозира че населението на Африка ще се удвои до 2100 г. В момента на континента се падат 16% от населението на света. Като сравнително млад континент с висока раждаемост през следващите десетилетия в Африка ще има повече деца от Азия, Европа и Латинска Америка.
Нигерия ще е трета по население в света. До 2050 г. населението на Нигерия ще е изпреварило САЩ и страната ще стане трета по население в света. Статистиката на ООН също показва, че още през тази година около половината от нарастването на населението в света ще бъде концентрирано в девет страни: Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, САЩ, Индонезия и Уганда.
Индия ще се превърне в най-многолюдната страна в света. В момента населението на Индия е 1300 милиона души и се очаква да нарасне до 1 500 милиона през 2030 г. и до около 1 700 през 2050.
Старият континент е наистина ще остарее. В момента около една четвърт от европейските граждани са на възраст 60 или повече години. По данни на ООН, този дял ще нарастне до малко над една трета между 2050 и 2100 г.

Станете почитател на Класа