Разкриха тайната на усмивката на "Мона Лиза"

Британски учени са успели да разгадаят мистерията на прочутата усмивка на Мона Лиза, нарисувана от Леонардо да Винчи, след изучаване друго произведение от художника, чиито образ също се усмихва загадъчно.
Според списание "Discover Magazine", група от изследователи от университетите в Шефилд Халам и Съндърланд (Англия) изследвали картината "La Bella Principessa" ("Красивата принцеса"), рисувана от Да Винчи преди " Мона Лиза "в края на ХV век. В тази картина учителят използвал хитър трик за привличане на зрителя.
Според учените, Да Винчи е направил "недостижима" усмивката на жените от картините му, след като сръчно смесвал цветове и експлоатирал периферното зрение на зрителя. Благодарение на тази техника, наречена "Сфумато", формата на устата на субекта изглежда че се променя в зависимост от ъгъла и гледната точка.
По този начин, ако картината се наблюдава директно, наклонът на устата гледа надолу, докато ако погледът се движи другаде устата изглежда взема завой нагоре, създавайки една усмивка, която може да се види само косвено, подобно на усмивката на Мона Лиза.
Изследователите отбелязват, че много творци са се опитвали да имитират трика, създаден от Да Винчи, но никой не е успял да повтори успеха на "Джокондата".

Станете почитател на Класа