Изтече тайният текст на споразумението между МААЕ и Иран

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще позволи на Иран да приизползва собствени експерти и оборудване, вместо международни инспектори, в разследването на военна база Parchin, заподозряна в разработването на ядрени оръжия. Асошиейтед прес получи достъп до проекта за тайно споразумение между МААЕ и Ислямската република.
Документът е проект-чернова без подписи, съобщава AP и подчертава, че не се различава съществено от окончателната версия, позовавайки се на неназован служител, запознат с неговото съдържание. Текстът е озаглавен "отделно споразумение II", което показва, че има още поне едно поверително споразумение между МААЕ и Иран, отбелязва агенцията.
Иран е в продължение на години отказва достъп на международни експерти до Parchin позовавайки се на военния характер на мястото. Според разкрития документ, новият начин за изследване предполага персите да представят доклади с видео и снимки на инспекторите на МААЕ от пространствата на базата, за която се твърди, че е свързана с разработването на ядрени оръжия.
Въпреки това, споразумението предвижда, "военните опасения да се вземат под внимание", казва AP. Това изречение означава, че МААЕ няма да получите материали за частите на базата, които се смятат за военно значими. В същото време, в документа се посочва, че ООН "ще гарантира техническата автентичност на инспекцията", но не уточнява как.
Говорителят на МААЕ Серж Газ, съобщи в сряда, че досега агенцията все още няма коментари по текста.

Станете почитател на Класа