Нов Шиндлер - евреин, спасява от Ислямска държава робини язиди

Стив Маман, канадски бизнесмен от еврейски произход, е успял до днес да спаси 128 язиди и християнски жени и момичета от сексуално робство, на което ги осъжда Ислямска държава в Ирак, съобщава канадският вестник Toronto Star. Още десет може да бъдат освободени в близките дни.
Маман, 42-годишен баща на шест деца, казва, че неговото вдъхновение е Оскар Шиндлер, германският бизнесмен, който по време на Втората световна война спасил 1,2 милиона евреи. "Той е герой не само за мен, но и за всяко човешко същество", каза той в интервю за "Toronto Star", като оприличи ситуацията с язидите на Холокоста.
Според мъжа, наричан от местните медии "еврейският Шиндлер", свободата на християнската слугиня в ислямската държава, независимо дали е момиче или жена, струва от $ 1000 до $ 3000. Първоначално Маман използвал собствените си пари и от свои познати. Но през юли миналата година, създал обществена кампания за набиране на средства в платформата GoFundMe. Досега тя е успяла да събере почти половин милион долара.
Бизнесменът не разкрива как успява да се договори с членовете на ислямска държава, задача, която не изглежда лесна за един евреин, особено за религиозен евреин. Нито разкрива как наблюдават освобождаване на слугините, и дали контролират да не бъдат отново заловени.

Станете почитател на Класа