Как се раждат "зомби" икономики?

Еврозоната е "дисфункционално семейство" и може да остане така завинаги, казва финансовият гуру на САЩ Уилям Хънт Грос, който също подчертава, че ситуацията в САЩ не е много по-добра. Според него, виновна е политиката прилагана както от Федералния резерв, така и от повечето централни банки в света от началото на световната финансова криза.
"Европейската Централна банка на Марио Драги и Еврозоната контролирана от Ангела Меркел прилагат на практика теорията, че" яденето убива температурата, а настинката се лекува с глад", казва Грос в посланието си. Температурата в този случай са финансовите пазари хранени със заеми с нулеви лихви, докато настинката са строгите икономии откоито страдат балансираните гладни бюджети, обясни финансистът.
"Философията изглежда работи добре за Германия, зле за Гърция и не толкова добре за останалата част от страните от еврозоната", каза той. От неговатагледна точка, това което засяга не са строгите икономии, но именно политиката на нисколихвени заеми. Разбира се, това се отнася, на първо място, до САЩ "където този дебат се очертава като най-критичен". Вместо съживяване на икономиката, както е планирано, тази практика влошава ситуацията, казва той.
Стари или болни фирми получават подкрепа за живот, а новите инвестиции са потиснати, твърди Грос. "Фирми с кредитен рейтинг BB-, B- и дори CCC са били в състояние да получат заеми при по-малко от 5% лихва и сега редица корпоративни зомбита и корпорации, които ще бъдат в бъдеще зомбита се мотаят в реалната икономика " , подчерта той.

Станете почитател на Класа