Откриха касета с предупреждение на Бин Ладен за 11.09

Професорът по религиозни проучвания Флаг Милър, който работи с материали на екстремистката група, донесени от Афганистан в рамките на проект на Williams College (Масачузетс, САЩ) чул някои показателни думи от записи, направени по време на семейно тържество през лятото на 2001. Един от бодигардовете на Осама се оженил и след като други говорители направили изказванията си, заговорил терористичният лидер.
След някои словесни отклонения около сватбата, речта на терористичния лидер стига до "план", за който според него, скоро всички ще чуят по новините. Тогава лидерът на Ал Кайда се обръща към Бога с молба да се гарантира "успех на нашите братя." Както съобщава изследователят, Бин Ладен не спомена самолети или кулите близнаци, но контекста не оставя съмнение, че се позовава на атентатите в Съединените щати.
Аудиовизуалните материали, иззети след американската инвазия в един от лагерите на Ал Кайда на афганистанска земя, включва над 1500 аудиокасети. Професор Милър заяви пред Би Би Си, че той е единственият човек на Запад, който е чул всички записи.
Интересно е също впечатлението, което Милър си създал за основателя на страховитата терористична мрежа, след прослушване на стотици часове записи. "Бин Ладен е искал да създаде образ на ефективен воин, което не беше лесна задача за него, тъй като той е известен като конте, носещо ботуши с ексклузивен дизайн на сафари " обобщи историкът.

Станете почитател на Класа