F-35 може да сложи край на превъзходството в небето на САЩ

Въпреки че скорошните доклади съобщават, че F-35, най-скъпият и най-нов изтребител на САЩ, е подобрил представянето си, в реалност това е все толкова проблематично, както винаги", казва анализаторът Дейвид Акс. Самолетът може да сложи край на половинвековното въздушно превъзходство на САЩ.
Според него, макар да е вярно, че цената на самолета намалява, ме производството му е опростено и че тестовите полети са доста успешни, "всички скорошни малки добри новини не могат да променят основния недостатък в дизайна на изтребителя".
Според него, изтребителят, проектиран от Lockheed Martin да "избягва радари, да бомбардира наземни цели и да сваля вражески самолети", всъщност е "далеч по-слаб" дори от старите модели на руските и китайски изтребители. "Те могат да летят по-бързо и по-далеч и да маневрират по-добре" предупреждава той.
Основният проблем на F-35 идва от изискванията на основните им поръчители от военноморските сили на САЩ, които настояваха, самолетът да излита и каца почти отвесно, обяснява експертът. Това е нещо, което го направи "по-тежък" и влоши аеродинамичните му характеристики. Според него, сега е F-35 е по-бавен, отколкото, например, F-16 и по-малко мощен от A-10. Новият изтребител може да "отбележи края на половинвековната епоха, през която САЩ всъщност контролираха небето на света".

Станете почитател на Класа