Амбициозен проект на Бил Гейтс може да спаси Африка

Бил Гейтс изпитва в столицата на Сенегал своя проект Omni Processor. Машината изсушава и изгаря екскременти за производство на електричество и питейна вода. Основната цел, заяви милиардерът, не е да произвежда повече вода, а "значително подобряване на санитарните условия в градовете в бедните страни".
Omni Processor е ниско-стойностна машина за третиране на човешки отпадъци, която съчетава парна електроцентрала, екарисаж и филтърна система за вода. Проектът, финансиран от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, може да конвертира 14 тона отпадъчни води и екскременти на ден в питейна вода и електричество.

Екипът от май започна работа с устройството в реални условия. Сега, предприемачът планира да продаде първата Omni Processor за 1,5 милиона на сенегалска компания и по-късно на по-богатите страни. Идеята не е да се осигури вода, а да се "осигури канализация, достъпна за бедните."

Милиардерът подчертава, че днес почти 2 милиона души все още използват тоалетни, които не са добре дренирани. Болестите, причинени от лоша хигиена убиват 700 000 деца годишно. Междувременно решенията от "богатия свят" не работят в развиващите се страни, защото изискват твърде скъпа инфраструктура.

Станете почитател на Класа