Да помислим за леваците

Защо Джими Хендрикс опъваше наново струните на китарата си? И защо повечето цигулари и виолончелисти, които са леваци, обикновено свирят с дясната си ръка?Любопитни факти за леваците и десняците в музиката.

Джими Хендрикс: най-прочутият китарист на всички времена е бил левак

Вече от години родителите и учителите не отучват насила децата, които предпочитат да използват най-вече лявата си ръка. Според статистиката, леваци са 10-12 процента от хората. Но тази сметка на хваща онези, които равноправно си служат с двете ръце. Човек може да се роди левак, но после да се научи също толкова успешно да използва и дясната си ръка – както например легендарният музикант Кърт Кобейн. Кобейн влиза в групата на „ляво-десняците", която на сериозен научен език се нарича Ambidexter.

Предимство ли е да си "ляво-десняк"?

На пръв поглед – голямо предимство. Някои учени обаче са скептично настроени. През 2006 година едно изследване с 25 хиляди участници показа, че в сравнение с останалите хора „ляво-десняците" имат по-лоша пространствена ориентация, че по-често страдат от легастения или от хиперактивност. Авторите на изследването твърдят, че причината е очевидна: на такива хора двете мозъчни полукълба са „объркани". Дали е вярно – никой не знае. Защото до ден-днешен въпросът с левачеството и деснячеството е твърде слабо проучен.
Поне в областта на музиката хората, които равноправно си служат и с двете ръце, очевидно имат голямо предимство. Изследване на университета в Толедо показа, например, че за изпълнителите на струнни инструменти е много полезно да си служат еднакво и с двете ръце. Когато свириш на цигулка или на виолончело, двете ръце – и съответно двете мозъчни полукълба – трябва непрекъснато да са в добра координация. Това особено добре се удава на хора, които не са били през целия си живот активни само с едната или с другата ръка. Колкото и да е изненадващо, при пианистите умението да използваш еднакво активно и двете си ръце не е от особено значение.

Защо в оркестъра леваците свирят с дясна ръка?

Много изпълнители на класическа музика се научават да използват равноправно и двете ръце едва в хода на обучението си, установяват учени от Хановер. Те се натъкват и на още един любопитен факт. Повечето цигулари и виолончелисти, които са леваци, обикновено свирят с дясната си ръка. Налага го подредбата на оркестрантите на подиума: ако повечето свирят с дясната ръка, а малцина с лявата, разстоянието между някои двойки музиканти ще трябва да се удвои, за да има място за свободно движение на ръцете. И тогава на подиума ще стане доста тесничко...
Но цигуларите и виолончелистите-леваци не са просто принудени да се подчинят на мнозинството и да се научат да свирят с дясната ръка. От промяната те извличат и голяма полза. Хановерските учени установили, че леваците, които стават десняци, внезапно започват да свирят много по-прецизно. Просто специалното обучение на дясната ръка и упоритите тренировки я превръщат в изключително чувствителен и сръчен крайник. А иначе сред изпълнителите на струнни инструменти процентът леваци е необичайно висок – 35 на сто. Защо е така – никой не знае.

"Тайната" на китариста-левак Джими Хендрикс

Как се е справял китаристът-левак За леваците е особено трудно, ако решат да свирят на орган или на пиано. Защото от тези инструменти почти никой не произвежда екземпляри с „огледална клавиатура", пригодени за леваци. А китари, цигулки или контрабаси специално за леваци се продават в музикалните магазини. Но обикновено са доста по-скъпи заради ниското търсене.

Джими Хендрикс, най-прочутият китарист-левак, се оправяше самичък: той изнизваше струните на китарата си и после отново ги опъваше в обратен ред.
DW

Станете почитател на Класа