Двоен провал на австралиец - публикува секретен доклад и никой не вярва

Най-лошият начин да се изложи едно правителство хрумнал на служител на Министерството на отбраната в Канбера, Австралия, който откраднал секретен доклад и решил да го публикува в Интернет в анонимен форум. Въпреки това, вместо да получи отзвук от медиите и да стане автор на значителни публикации, той е станал обект на подигравки. Тези, които му обърнали внимание са австралийските власти, които сега съдят заподозрения.
DIO - разузнавателната служба на Австралия призна, че през 2012 г. служител на Министерството на отбраната, изтеглил документи от отдела, където той е работил осем месеца, съобщава австралийската ABC. Това е Майкъл Шерба, публикувал преди три години две страници от секретен доклад, който той е откраднал от службата. Никой не го е забелязал, а потребителите на форума го наричали "лъжец".
Тайните служби заявиха, че не може да се установи кой е могъл да изтегли документа и какви щети може да предизвика за Австралия секретния доклад. Според ABC, това е програма, свързана с шпионажа, наричана "Пет очи", в която участват Съединените щати, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.
Случаят сега идва в съда. Най-голямото наказание, което може да получи Шерба, е две години затвор. Неговата история привлича вниманието на WikiLeaks, чийто основател го е вдъхновил. Представител на WikiLeaks призова всички, които искат да публикуват секретна информация: "Направете го правилно, елате при нас", пише "The Canberra Times.

Станете почитател на Класа