Варна – ябълката или огнището на раздора?

Над 400 гневни граждани нахлуха в пленарната зала на Общинския съвет във Варна на 5-ти август сутринта и заседанието на местния парламент закъсня с близо три часа. Поводите за недоволството им бяха няколко, като най-много бяха онези, които искаха отмяна на подробния устройствен план на квартал „Чайка“. Там, според него, е предвидено ново застрояване. Друг проблем бе планът за интеграция на ромите, както и на социално слаби българи, според който трябва да бъде изграден жилищен блок в жк „Възраждане“ за над 200 семейства.

Протестираха и хора от транспортна фирма, заради идеята общинското дружество „Градски транспорт“ да остане единствен превозвач на територията на общината заради реализацията на проекта за интегриран градски транспорт. Собственици на заведения от централната пешеходна зона пък изказаха недоволство заради предстоящия ремонт на ларгото.

Председателят на общинския съвет Иван Луков реши да не дава начало на сесията, което предизвика още повече недоволство в залата, но общинският представител от ПП Атака Станислав Темелков помоли да заседанието да започне, за да се избегне излишно ескалиране на напрежението в залата и да се чуе гласът на гражданите. Припомням, че от самото начало Темелков е против застрояването на кв. „Чайка“ и кв. „Възраждане“.

Протестиращите посрещнаха с бурни реакции кмета на Варна Иван Портних. Той предупреди, че това е една от последните сесии на съвета и ако заседанието не се проведе, общината може да изгуби над 150 млн. лева по европейски програми.

Нещата не се успокоиха, а напротив, в залата стана още по-напрегнато, след като общинският съветник от СДС Янко Станев влезе в словесна разпра с фен на Спартак (Вн) и дори избута гражданин, в този момент който държеше реч. Кметът Иван Портних се опита да защити общинския съветник, но гражданите му отвърнаха с викове „Оставка“.

Накрая съветниците гласуваха за отменяна на подробния устройствен план на кв. „Чайка“, а Станислав Темелков от „Атака“ благодари на жителите на квартала, че са отстояли позицията си докрай и са показали, че с подобни действия може да се отмени важно за квартала и града решение.

Костадин Костадинов, общински съветник и кандидат за кмет на Варна:

– Стотици варненци три месеца са без път до домовете си, какво прави общината по проблема?

– Абсолютно нищо! Това, което се случва в квартал Възраждане, е благодарение на един строеж, разрешен от общината, който причинява свлачища. В този случай трябва най-малкото да бъде задължен строителя да възстанови пътя. Нищо подобно не се случва. Има обещания, че ще се изпрати багер да заравни някакъв път. А и самият път не е законен, защото не е приложен общият устройствен план на Варна, който предвижда изграждането на пътната инфраструктура. Това са прилежащи странични образувания на квартал Възраждане, в които изградена от общината инфраструктура липсва. Говорим само за черни пътища, които на всичкото отгоре се самосрутват. Така че, вината на администрацията на кмета е огромна. Това, което се случва, е плод на престъпна небрежност и нехайство.

Припомням, че кметът на град Варна е от ГЕРБ.

– Ако някой от жителите има нужда от медицинска помощ, как ще я получи, след като до жилищата автомобилите нямат достъп?

– Ще трябва да бъде носен на ръце и след това да бъде спуснат по дървена стълба, защото пътя просто го няма. Отнесен е. Хората от месеци се опитват да намерят решение на проблема. Никой не им обръща внимание. Най-малкото от общината.

– Как живеят хората там?
– Нормално, имат построени къщи и кооперации, но проблемът е, че отношението на администрацията към тях е престъпно, защото на практика срещу данъците, които плащат и парите, които внасят в общината, не получават нищо насреща.

– Има ли подписка срещу това?

– Не, там подписи не са събирани, но дори и да има, никой няма да им обърне внимание. Община Варна се управлява от хора, които проявяват престъпно нехайство и безотговорност към действията си. С парите, които се събират от нас, ще бъдат платени здравните осигуровки на циганите, заради приетия план за интеграцията, на стойност 21 млн. лева. В момента има сериозно напрежение, но едва ли от управляващата партия ГЕРБ ще се впечатлят особено, защото се доказали,че последното, което ги вълнува, е общественият интерес. Нека го кажем в прав текст: община Варна дава пари за циганите, за българите – не. За циганите се гласуваха 20 млн. лева, да им се платят здравните осигуровки, но за канализация и водопровод в район населен с българи пари няма.

– Какво е решението?

-Да се смени кмета на управляващата във Варна и в цяла България партия.

Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент:

– Г-н Джамбазки, разкажете ни повече за варненските протести и евентуалното построяване на „социален блок“?

– Видяхте огромното възмущение на гражданите, които са били мотани много дълго време от общински съветници и кметове. Дошло им е до гуша. Това е абсолютният образец за отделяне на представителите на общината от хората, които са ги избрали. Години наред злоупотреби, незачитане на обществения интерес. Това засяга абсолютно всички кметове и съветници, без изключение. Видяхте, че хората искаха оставка на целия общински съвет. Наричаха ги „общински боклуци“. Не искаха да ги пускат от залата, докато не си свършат работата, защото варненският общински съвет отдавна се е превърнал в нарицателно за хора, които са забравили защо са избрани и какво трябва да правят. Особено по отношение на така наречения цигански блок. Това нещо е недопустимо. Под марката на някакви социални жилища се опитват да преселват циганско гето, което трябваше да бъде съборено много отдавна, но целият общински съвет е корумпиран – едно се говори, друго се прави. На хората им дойде до гуша и показаха какво им е отношението към всички общински съветници и кметове.

– Протестите бяха с различни проблеми.

– Да. Това е много показателно. Виждате – хората от един от комплексите протестират срещу градоустройствения план. Други протестираха срещу бъдещия социален блок. Протестираха и от емблематичните български клубове. Общото е, че всички протестираха срещу безотговорността на съветниците и тези, които са оставили спорта в този му вид. Протестираха и други, които са излъгани по някакъв начин. В един от кварталите няма вода и канализация и това е в морската столица – емблема на страната ни. А всъщност – емблема на безотговорност, на скрити задкулисни сделки, на корупция и на лицемерие.

Николай Александров, народен представител от 42 и 43 НС

– Как ще коментирате протестите във Варна и форма на интеграция ли е да построиш „социален блок“ или е вид дискриминация? Ще бъде ли направен пътят в квартал Възраждане, ще се прекрати ли застрояването по брега на морето и ще се изградят ли канализациите, които все не съществуват? Ще продължат ли протестите?

– Очакваме евентуално да се спазят обещанията, след като вчера имаше протест на гражданите, които оказаха сериозен натиск. Кметът дойде много притеснен. Не знаеше къде се намира. Каза, че щял да отмени стратегията, но тази отмяна ще е временна, както стана ясно на всички, които присъстваха на сесията. Най-вероятно ще бъде вкарана отново в следващата сесия на общинския съвет, която обаче ще е след изборите. Тогава, за да бъде прекратено това, трябва да има доста по-сериозно представителство на партия Атака, а не само на хора, които гледат личния си интерес. Това е вариантът, който ще защити напълно интересите на варненците. И това е пределно ясно и на хората, които вчера присъстваха на общинската сесия, а и на обществото на Варна трябва да му стане ясно, че е време да се изберат хора, които действително ще защитават техните интереси. Няма как построяването на този т.нар „социален блок“ да е форма на интеграция. Дават се огромни пари на добра воля, това са 9 милиона. А и какво значи интеграция? Като ти дават жилище на свободна воля, а ти ела се настани и си живей според устроените правила? Това вече е правено в Норвегия. Знаем, че тя се слави като социална държава. След като го направиха, циганите ограбиха и изпочупиха всичко и започнаха отново да пътуват с кервани. А след това жилищата стават необитаеми. Наблюдавали сме го и в Ямбол, в блок 20, и в редица други градове. Това е модел, който не работи. Тази дума „интеграция“, която много често използват управляващите, не представлява това, което те ни показват. Преди години бях на международен семинар, на който ръководителят на италианската група изслуша разкази по темата и каза, че всичко даваме на добра воля, а след това очакваме някой да започне да се държи като добър гражданин и да изпълнява гражданските си задължения. „Ние имахме същия проблем, просто променихме системата“ – каза той. Затова мисля, че 9 млн. са прекалено много. Ромското население е само 1%, според последното преброяване. Това е дискриминация е за останалите 99%. А въпросът със застрояването отново ще се сложи на дневен ред, след като местният парламент поднови дейността си. Надявам се протестите да продължат до 100% победа, защото в момента е казано, че се спира, но нищо не пречи отново да бъде вкарано в общинския съвет и ситуацията да се повтори.

 

http://komentator.bg/

Станете почитател на Класа