"Със заговора за падането на цените на петрола, Вашинтгтон падна в собствения си капан"

Планът на САЩ да свалят цените на петрола в тайно споразумение със Саудитска Арабия означава на практика катастрофа за самите САЩ, казва геополитическият анализатор Уилям Ендал.
В статията си за уебсайта NEO, докторът по политология от университета в Принстън, казва, че по време на посещението си в Рияд през септември 2014 г., държавният секретар, Джон Кери, предложил повторение на сценария от 1986 г., когато рязко увеличение на добива от Саудитска Арабия предизвика намаление на цените на петрола, което предизвика големи щети на икономиката на СССР.
Този път в Белия дом иска срив в цените, съчетан с международните санкции, наложени на Русия. Но Вашингтон беше подценил своя арабски съюзник. Саудитският министър на петрола Али ал Наими "видя в предложението на Кери златна възможност да се премахне нарастващото предизвикателство от САЩ на пазара за шистов петрол ".
Когато индекс WTI падна до $ 46 за барел през януари, "Вашингтон осъзна, че е паднал в собствения си капан", каза Ендал. Федералният резерв трябваше да изкупи дълга към други банки на американски компании в този сектор в стремежа си да предотврати паниката на финансовите пазари.
Ако Фед повиши лихвените проценти за първи път от осем години насам, както се очаква през септември, това може да сложи край на прекалено задлъжнялия сектор на шистов нефт, заключава анализаторът.

Станете почитател на Класа