Американски агенции използват лъжи от социалните мрежи

Въпреки че публикации в социалните мрежи могат да опростят работата на тайните служби, често споделяната информация не съответства на действителността.
Слуховете могат да бъдат на всякаква тема, от една ожесточена битка между ислямската държава и иракската армия, до несъществуваща бременност на дъщерята на Барак Обама, а медиите понякога поглъщат стръвта.
"С течение на времето колективната интелигентност в социалните мрежи, ще влияе на политиката и обществото. Не бих се изненадал, ако вместо върху становището на уважаван журналист, ще дискутираме становищата на колективната интелигентност, генерирани от BuzzFeed или Twitter" каза журналистът Ричард Спенсър.
На няколко пъти дори Пентагонът е взел новините в социалните мрежи за чисто злато. Така например, военното разузнаване наскоро цитира Twitter като източник на информация, че йеменските бунтовници изстреляли ракета R-17.
Държавният департамент не е далеч зад Пентагона. Неговата заместник-говорителка Мари Харф, базира обвиненията си срещу милициите в източната част на Украйна на информацията, публикувана в YouTube от противоположни страни във военния конфликт в страната.
"Днес тайните служби вече не използват методите на Студената война. Шпиони и засичания на телеграми са неща от миналото. Ние навлизаме в нова ера на шпионаж, много по-обвързана със социалните мрежи. Естествено е, че властите се стремят да ги използват, за да повлияят на общественото мнение ", казва Ричард Спенсър.

Станете почитател на Класа