Историята на колумбийския народ, оцеляващ след подмяна на коката с какао

Жителите на Каукана, Колумбия, често се наричат "оцеляващи", след като се сложи край на насилието от наркотрафиканти в района в продължение на десетилетия и след подмяната на незаконните насаждения кока с какао.
Днес, около 5000 жители на общността се стремят да живеят нормален живот, колкото е възможно далеч от конфликти, свързани с трафика на наркотици в тази област. До 2000 г. всички земи около града са били засети с кока, суровината за кокаин.
През 2004 г. земеделските производители, уморени от насилие, решили да влязат в правия път. "Началото не беше лесно, защото никой не ни слушаше и нямахме достъп до кредити, но ние купувахме какаови зърна и засявахме за собствена сметка", казва един от основателите на Асоциацията Cocoa Tarazá (Hakata), Хосе Фернандо Гомес.
Днес общността достигна такова ниво на производство, че изнася какао до други региони, практикувайки собствения си модел за самоуправление. "В Каукана и десет села (селските административни единици) няма никаква кока. Ние възстановихме над 800 хектара, от които около 500 са култивирани с какао и 300 с каучу", казва вицепрезидентът.

Станете почитател на Класа