Как Русия разбужда призраците

За да не върши Кремъл глупости! Западът изобщо не държи да изгражда по-стабилни структури на НАТО в Централна и Източна Европа, но Русия го принуждава. Коментар от Петер Щурм във ФАЦ


Както и да тълкуваме политическия дневен ред на новия полски президент Анджей Дуда, едно нещо трябва да му признаем: той е прав, че Полша и няколко други държави от Централна и Източна Европа с пълно основание се боят от руската заплаха. И НАТО не само трябва да вземе тези тревоги абсолютно на сериозно, но и да предприеме разумно-предпазливи действия, за да накара Русия да се въздържа от политически, ако не и от военни глупости.
Дуда настоява за по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа, а това само показва, че със своята политика Русия разбужда именно онези призраци, от които уж се опитва да се отърве. Ако човек възприеме аргументите на Русия – а на Запад има хора, които го правят – ще излезе, че Дуда няма какво повече да иска. Защото, според Кремъл, в Централна и Източна Европа всъщност вече имало стабилни военни структури на НАТО.
Да, обаче такива няма. И на Запад никой не желае особено горещо тепърва да ги изгражда. Ала желае или не – те трябва да се изградят. Благодарение на Путин.

 

Петер Щурм, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"
www.faz.net
Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа