Как кафето влияе на нашия мозък

Отдавна се говори за положителния ефект, който кафето оказва върху мозъка. Въпреки това, италиански учени са установили, че този защитен ефект може да зависи от това как се променя с течение на времето навикът за консумация на напитката.
Италианските учени са установили, че увеличаването на броя на обичайните чаши кафе на ден в напреднала възраст, може да бъде опасно. Според проучване, публикувано в списание за болестта на Алцхаймер , това може да се отрази неблагоприятно на умствения капацитет и дори да причини Алцхаймер и деменция.
Учените анализират данни за 3 ½ години от близо 1500 италианци, чиято възраст варира между 65 и 84 години. Проучването показва, че тези, които имат навика на умерената консумация на кафе (1-2 чаши на ден) имат по-нисък риск от когнитивни увреждания, отколкото тези, които не пият кафе. В същото време, в напреднала възраст пиещите чаши повече от обикновено, имат 1,5 пъти по-голяма вероятност да развият когнитивно увреждане, отколкото тези, които не променят навиците си и два пъти повече от тези, които са намалили консумацията си. Биологичният механизъм зад този ефект е неясен.
Проучването се отнася за леки когнитивни увреждания, които могат да бъдат предварителния етап на болестта на Алцхаймер и деменция.

Станете почитател на Класа