Индия и Пакистан на ръба на война?

Споразумението за прекратяване на огъня, постигнато между Индия и Пакистан през ноември 2003 г. е станало неузнаваемо днес, особено поради постоянното нарастване на насилието. Атаката в понеделник срещу полицейски участък в индийския град Gurdaspur, , отбеляза нова вълна от насилие, която според някои експерти, тя може да се изроди в по-голяма война между двете страни.
Дипломатическият обмен между първите индийски и пакистански министри Нарендра Моди и Наваз Шариф, е бил успешен по отношение на визуалното въздействие, но с ниско съдържание. В същото време, много условия в тази напрегната атмосфера са кризисни, особено ако се докаже авторството на терористична атака на индийска земя от екстремистки групи подкрепена от местни разузнавателни служби на Пакистан (ISI), казва анализаторътДжулия Томсън в статия, публикувана от The National Interest ".
"Нарастващото напрежение затруднява потушаването на кризата и увеличава риска от конфликт с ядрени размери," казва Томпсън.
Само през 2013 г. са били записани нарушения на примирието в така наречената линия на контрол в 21% от дните. Изследователят подчертава, че "насилието достигна най-високото си ниво от кризата 2001-2002, предизвикана от нападението, извършено от екстремисти, базирани в Пакистан срещу индийския парламент". Тази атака, придружена от стрелба по линията на контрол, "почти доведе до война", спомня си Томпсън.
Според анализа, нарастването на насилието по линията на контрол, близо до границата между Индия и Пакистан е "ясен и тревожен" показател за влошаване на отношенията между Индия и Пакистан по-широк мащаб.

Станете почитател на Класа