Революционно изобретение позволява изпращане на лични съобщения без контакт с мрежата

Мобилното приложение FireChat се превърна в популярен инструмент за улични протести, тъй като предлага възможност за общуване без достъп до мрежовите оператори. Сега услугата има нова функция: да прехвърля лични съобщения без връзка с Интернет.
Open Garden, основана от Станислав Шалунов, възпитаник на Московския държавен университет, заедно с Миша Бенолиели Грег Хейзъл, представи нова технология, интегрирана в приложението FireChat за смартфони и таблети с операционни системи IOS и Android, която позволява да обменят лични съобщения без връзка с мрежата, съобщава РБК.
FireChat позволява обмен на съобщения в публичните чатове, избягвайки мрежите на мобилните оператори при условие, че разстоянието между потребителите не надвишава 70 м. Всичко, което трябва да направи потребителят за да изпрати съобщението, е да инсталира безплатното приложение FireChat на своя смартфон или таблет и да активира Bluetooth и Wi-Fi, дори ако няма налична безжична мрежа.
Всички FireChat лични съобщения между потребителите са кодирани, така че само изпращача и получателят могат да ги прочетат. Новата технология позволява създаването на частни мрежи от мобилни устройства, без да изисква инвестиции в инфраструктура. Устройствата с инсталиран FireChat са независими сървъри, всеки от които е в състояние да се свърже с другия.
Съобщенията се изпращат от един телефон на друг, за да достигнат до получателя. Например, ако в един голям град изчезне напълно мобилната мрежа, достатъчно е FireChat да е инсталирано на телефони от 5 на сто от населението, за да може съобщението да пътува от един потребител до друг в продължение на десет минути, казват създателите на приложението.

Станете почитател на Класа