Испания започва експулсирането на възрастни с отказана здравна карта

Правителството на Испания започна процес на експулсиране на чужденци в напреднала възраст, които имат разрешение за пребиваване и на които Социалната сигурност е отказала здравна карта поради липса на частно здравно покритие в родната им страна, един елемент, който не е бил изискван към момента на представяне на документи, съобщава eldiario.es.
"Повече от въпрос на пари, това е въпрос на човешки права, на правосъдие. Това, което се случва, е нечовешко. Да експулсират лице на 86 години, на което цялото му семейство е тук?", казва Нурия дъщеря на Естела, една жена, дошла от Аржентина в Испания преди три години.
Поради реформата на правителството в здравеопазването от 2012 г. хора, които не са допринесли в страната, нямат право на обществено здравеопазване, тъй като са "тежест" за държавата.
Досега съдилищата са считали, че Националният институт за социално осигуряване не може да откажездравна карта на прегрупирано семейство с извинението, че трябва да има здравна застраховка, защото този критерий не е предварително необходим за да се разреши тяхното пребиваване.

Станете почитател на Класа