Путин участва в жребия за квалификациите за Световната купа 2018 в Русия

Тази събота завесата на първия официален акт на предстоящото световно първенство по футбол в Русия - жребият за квалификациите - се вдигна. Руският президент Владимир Путин, заедно с президента на ФИФА Сеп Блатер присъстваха на церемония, проведена в Санкт Петербург.
Това не бе чисто технически церемония: освен да структурира квалификационния турнир, жребият предложи на любителите на най-популярния спорт в света впечатления от руската култура и щедрата история на тази страна, показани в традиционно и модерно шоу. Събитието се състоя в двореца Константин на бившата руска империя, където се провеждат в момента основните правителствени официални срещи, международни форуми и конференции.
"С жребия започва официалното броене за руския свят, момент, който нашите души чакат с голям ентусиазъм. Преди година ние започнахме подготовката за този акт и днес мога да обявя с увереност, че Русия е готова да изпълни с чест това престижно събитие ", каза Виталий Мутко, министър на спорта и председател на Организационния комитет на Русия 2018.
Жребият бе изтеглен от генералния секретар на FIFA, придружен от известни играчи, включително и Роналдо, Фабио Канаваро, Алексей Смертин, Оливер Бирхоф, Самуел Ето'о, Александър Кержаков и Ринат Дасаев. На събитието присъстваха около 2000 гости.
Путин подчерта, че Русия ще направи всичко необходимо Световната купа 2018 да стане голямо международно спортно събитие. "Това ще бъде велик момент за руснаците, за целия свят, за футбола. Стотици хиляди фенове ще дойдат в Русия за първи път в живота си. Те ще бъдат посрещнати с топлота, с истинско руско гостоприемство. Фенове, ще видите колко разнообразна е Русия и колко велико е нейното културно наследство ", каза той.

 

Станете почитател на Класа