Как Ислямска държава стана най-богатият терорист в света?

Ислямската държава успя да построи една империя, която работи като компания и държава. Продава петрол, трафикира ценни произведения на изкуството и има страховита армия. Въпреки това, експертът Катерин Шакдам счита за невероятно, ИД да е станала най-богатият терорист в света без външна помощ.
Вместо унищожаване на ИД, Западът, с цялата си технологична и икономическа сила, предпочита да наблюдава отдалеч процеса на формиране на терористична държава, която разчита на кървава армия и е все по-богата, каза политическият анализатор пред РТ.
За да бъдат успешни експанзионистичните войни, те трябва да бъдат щедро финансирани, тъй като е невъзможно да минете без силна логистична и политическа подкрепа. Демонстрира го , според експерта, случаят на Ал Кайда, добре въоръжена и подготвена терористична група с пари от САЩ, както разкри публично през 2012 г. Хилъри Клинтън. Тогавашният държавен секретар потвърди, че САЩ са създали организацията за да бъде тактическото им оръжие в Афганистан.
Междувременно, според иракски служители, Ислямска държава през 2014 г. спечелил повече от 2000 милиона долара. Джихадистите имат няколко източници на доходи. Терористичната организация е в състояние да се финансира, защото не среща съпротива за своите сделки със суровия петрол през територията на Турция и Йордания. Други форми на доходи за джихадистката група също включват събирането на данъци, събирането на откупи от отвличания и банковите обири.
Освен това, както разкри Шакдам американските медии крият факта, че страната им доставя оръжия на сирийските радикали под претекст за изграждането на демокрацията. През 2013 г., например, САЩ прие програма от $ 250 милиона, за да предостави на сирийската опозиция несмъртоносна военна помощ. През 2014 г. Барак Обама обеща 500 милиона долара, за да се обучава и въоръжи сирийската опозиция.
"Ислямската държава не е случайност. Тя е проектирана и обучена от САЩ да нахлуе, завземе и експлоатира Близкия изток, докато САЩ говорят за освобождение и изграждане на демокрацията", заключава експерта.

Станете почитател на Класа