Morgan Stanley: "Пазарът на петрол е изправен пред неизбежен срив"

Настоящата криза в петролната индустрия в световен мащаб може да бъде дори по-сериозна от тази през 1986 г., когато цените се сринаха от 23.29 до 9.85 $ за барел, най-лошият спад за 45 години, тъй като ОПЕК поддържа свръхпредлагане на пазара, предупреждава Американската банка Morgan Stanley.
ОПЕК е увеличил производството си с 1.5 милиона барела на ден от февруари насам, сума, приблизително равна на увеличението на търсенето в световен мащаб в продължение на година, цитира доклада Morgan Stanley порталът Bloomberg Business Week. Организацията заяви, че ще продължи със стратегията си за поддържане на високо производство "за известно време", за да окаже натиск върху своите съперници, което ще поддържа ниски цените на петрола.
Според Morgan Stanley, заради тези условия производителите на петрол вече са орязали своите инвестиции със 130 000 милиона и са уволнили 70 000 работници.
Въпреки това, банката заяви, че докато фючърсните контракти на петрола през следващите 25 месеца ще покажат по-тежка депресия от тази през 1986 г., след това ще има "бавно, но прогресивно" възстановяване, като ниските цени ще забавят инвестициите в други суровини и ще стимулират търсенето. Според прогнозата от Morgan Stanley, световните пазари можеда се ребалансират през втората половина на следващата година.

Станете почитател на Класа