Бягството на El Chapo може да потопи Мексико в кошмар

Мексиканското правителство би могло да причини вълна от неконтролирано насилие, ако атакува картела Синалоа в опит да покаже незабавна реакция на бягството на лидера му, El Chapo Guzman, смята американката Ванда Фелбаб-Браун, изследовател на организираната престъпност в Мексико.
"Мисля, че насилието може да ескалира в Мексико, ако правителството се опитва да докаже, че полага всички усилия, за да улови Guzman," каза тя, интервюирана от "Business Insider".
"Атака на картела Синалоа, без да се помисли, би могла да дестабилизира техните сфери на влияние и да улесни живота на съперниците им, които са по-агресивни. Фелбаб-Браун казва, че наркокартел Сетас са "по-брутални и жестоки."
"El Chapo и картела Синалоа са били много по-добри в преценяване на тяхното насилие, борейки се за местна подкрепа", казва експертът. "Да, те убиват хора. Но никога не участват в най-шокиращите и ужасни престъпления".
Експертът отбелязва, че обемът на наркотици, транспортирани от картела Синалоа остана на същото ниво след последното залавяне на Гузман, което означава, че шефа не е човек, който действа директно в областта на трафика на наркотици. Поради тази причина мексиканското правителство трябва да реагира правилно, без да се застрашава сигурността на населението.a

Станете почитател на Класа