Джон Кери: Базата Гуантанамо не е част от дискусиите между САЩ и Куба

Държавният секретар Джон Кери, заяви, че на този етап Вашингтон не обсъжда с Хавана възможността за връщане на Куба на територията на военноморска база Гуантанамо."Аз не знам какво ще се случи в бъдеще, но в момента този въпрос не е част от преговорите," цитира Кери The Hill от пресконференция във Вашингтон след срещата си с министъра на външните работи на Куба, Бруно Родригес ,
По-рано в понеделник Бруно Родригес призова Вашингтон да вдигне санкциите срещу страната му и да върне на Хавана военната база Гуантанамо.
"Днес се отваря възможност да започнем работа за създаването на нови и различни двустранни отношения. Единствено отстраняването на икономическата, търговската и финансовата блокада, която носи много вреди и лишения на нашите хора, връщането на територията Гуантанамо и зачитане суверенитета на Куба ще дадат смисъл на историческия факт, който преживяваме днес ", каза министърът при откриването на посолството на Куба във Вашингтон.
За първи път от скъсване на дипломатическите отношения между Куба и САЩ през 1961 г., Хавана откри отново посолството си в столицата на САЩ и издигна националния флаг във Вашингтон. Американското знаме ще бъде издигнато в Хавана до няколко седмици.

Станете почитател на Класа