Пекин ще бъде шест пъти по-голям от Ню Йорк

В продължение на десетилетия, китайското правителство се е опитвало да сдържа размера на Пекин. Но сега китайските власти развиват амбициозен план за преобразуване на столицата в нов мегаполис за 130 милиона души.

Мегаполисът около Пекин, с градска зона шест пъти по-голяма от Ню Йорк, е насочен към модернизиране икономиката на Северен Китай и ще се превърне в лаборатория за модерния градски растеж, пише The New York Times.

Новият регион, наречен Jing-Jin-Ji (Jing от Beijing, " Jin " от Tianjin, "Ji" от традиционното име на провинция Хъбей), свързва научноизследователските съоръжения и културата на Пекин с икономическия мускул на пристанищния град Тианджин и вътрешността на провинция Хъбей.

Този месец, общинската власт Пекин обяви част от плана, като обеща да прехвърли голяма част от държавната администрация, фабрики и болници във вътрешността на страната, в опит да компенсира строгите ограничения в жилищния район на града, задръстванията и да създаде на нови работни места в по-слабо развитите райони.

Повърхността на новите мегаполис ще бъде повече от 210 000 кв. км и ще има население от 130 милиона души.

Мнозина вярват, че със създаването на Jing-Jin- Ji ще се генерират нови работни места, а транспортните проблеми с трафика ще бъдат решени.
През 2014 г. в Пекин бе начело в класацията на консултантската компания PwC за градове в седемте най-големи развиващи се икономики.

Станете почитател на Класа