Астронавтите спешно в укритие, боклуци заплашват космическата станция

Протокол за безопасност бе въведен едва за четвърти път в 16-годишната история на МКС, когато екипажът потърси защита от потенциално смъртоносни космически отпадъци. Парче боклук от космоса заплашваше да се блъсне в Международната космическа станция, принуждавайки тримата астронавти да потърсят спешно укритие.

За близо час в четвъртък, американец и двама руснаци клекнаха в капсулата Союз, която е закачена към космическата станция, в случай, че трябва да се направи бързо бягство. Фрагментът от стар руски сателит премина безобидно, на около 3 km разстояние.

"За късмет нямаше удар ", заяви чрез Twitter астронавт Скот Кели. "Голяма координация с международните наземни екипи. Отлично обучение. "

Обикновено НАСА научава за боклуците по-рано и космическата станция се отмества от пътя им. Но не е имало време за това; екипажът е бил уведомен само 1½ часа предварително.

Тримата мъже са били вече будни и работели, когато Mission Control им нареди да се преместят в Союз в четвъртък сутринта. Зелена светлина дойде 1½ часа след първоначалния сигнал, около 8 часа сутринта. На астронавтите им отне повече от час, за да ориентират космическия си дом обратно към нормален режим на работа. Научно-изследователска дейност, която е била прекъсната, ще бъде пренасрочена.

Кели и руските му съквартиранти, Михаил Корниенко и Генадий Падалка, свикват с боклуците в тяхната околност.

Космическите боклуци са резултат на случаен сблъсък на космически апарати, на взривяване спътници и степени на ракети, както и на умишлени тестови сблъсквания поръчани от Китай и Съединените щати. През февруари миналата година, военен метеорологичен сателит на САЩ се взриви, вероятно заради повредена батерия, разпръсквайки десетки парчета от отломки.

Министерството на отбраната в момента проследява около 22 000 мъртви сателити, изразходвани ракетни части и всички други форми на орбитални отломки, които могат да нанесат опасен удар на космическата станция, като се има предвид високата орбитална скорост от 28160 км/час.

Станете почитател на Класа