Лобиране на Маргарет Тачър за оръжейна сделка пред саудитските кралски особи

Маргарет Тачър лично лобирала пред саудитското кралско семейство, ласкаейки ги при всяка възможност, за да осигури на Великобритания най-голямата оръжейна сделка, показват новоразкрити документи.
Те показват как британски министри и дипломати, убеждавали саудитците да купят самолети Tornado и Hawk в сделка за £ 43 милиарда, известна като Ал Ямама (гълъб). Много документи са били задържани, в други са премахнати пасажи, за да се прикрият смущаващи разкрития.
Един документ се отнася до среща между британски служители и принц Султан, саудитски министър на отбраната. От документа са били отстранени редица страници, които се отнасят до "компенсации" и "Начин на плащане". Става дума за £ 600 милиона подкупи, които са били платени на търговците на оръжие, известни като четиримата кавалери.
През 2006 г. правителството на Тони Блеър рязко спря разследване на Serious Fraud Office. През 2010 г., BAE – най-големият британски оръжеен търговец, се съгласи да плати почти 300 м £ глоба, за да се прекрати разследване от страна на САЩ и Великобритания във връзка с предполагаема корупция в сделки със саудитците.
С ентусиазираната подкрепа на британските оръжейни фирми, Тачър се извинила на крал Фахд за враждебни коментари за Саудитска Арабия в британската преса. В момент, когато сделката все още не е договорена, тя казала на краля на 2 Януари 1985, "отношенията между Великобритания и Саудитска Арабия са топли и приятелски. Придавам много голямо значение за поддържането и подобряването им и съм убедена, че възможностите за сътрудничество между нашите две правителства и народи са много големи. Ваше Величество предложи споразумението да бъде между нашите две правителства. Горещо подкрепям това предложение, което аз виждам като възможност да се развиват все по-близки отношения между нашите две страни на правителствено равнище ". Тачър казва че е съгласна, че "не трябва да се допуска никаква публичност на преговорите по сделката с оръжие".
Пълния размер на комисионните по сделката остават тайна. Те са предмет на доклад на Сметната палата, но остават под ключ.
Саудитска Арабия остава най-големият пазар на оръжие на Великобритания. Миналата година са закуппени 72 Typhoon самолета в сделка на стойност над £ 7 млрд.

Станете почитател на Класа