Защо Израел и Саудитска Арабия не одобриха споразумението за иранската ядрена програма?

Най-върлите противници на ядрената споразумението във Виена между Иран и групата 5 + 1 (Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ и Германия) бяха израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитският крал Салман, а също група американски неоконсерватори, водена от Джон Болтън.
Всъщност, неодобрението на ядреното споразумение между секстета и Иран от страна на Израел и Саудитска Арабия няма нищо общо със самия документ. Критиците нарекоха споразумението "историческа грешка" и "дипломатическо Waterloo" много преди да проучат неговите 159 страници на правен жаргон и технически приложения. В действителност, това, което притеснява онези, които се противопоставят на споразумението е, че Иран може да се върне в международната общност и да стане дипломатически и търговски партньор на САЩ и Европа, се казва в сайта Slate.
Европейските лидериq върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Фредерика Могерини и министърът на финансите на Обединеното кралство, Филип Хамънд заявиха, че споразумението е надежда за възобновяване на по-широки връзки с Иран. "И това е точно това, от което критиците се опасяват," се казва в статията.
"Това, което Нетаняху и крал Салман искат да направи Обама е да води война срещу Иран или по-скоро, те да водят собствените си войни срещу Иран вместо него", казва сайтът. Поради това се противопоставят на развитието на отношенията между САЩ и Ислямската република, защото колкото повече се търгува, толкова по-малко вероятна става войната между тях.

Станете почитател на Класа